Premi instituït l’any 2008 per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, amb la finalitat d’estimular la presència de les matemàtiques en els mitjans de comunicació, el Patronat de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer ha acordat convocar el premi Matemàtiques i Societat per a reportatges o activitats sobre qualsevol aspecte de les matemàtiques produïts als Països Catalans.
Candidats
- Ofert a autors de reportatges o activitats, en qualsevol llengua, de caràcter generalista, sobre qualsevol aspecte de les matemàtiques (ensenyament, recerca, divulgació, presència en la societat…), produïts en terres de llengua i cultura catalanes en el dotze mesos anteriors a la data de resolució.
Presentació de candidatures
- Les candidatures poden ésser presentades per persones físiques o jurídiques vinculades als mitjans de comunicació i a l’ensenyament o recerca de les matemàtiques, així com els membres del Patronat de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer.
- Tota la documentació ha d’ésser enviada en suport digital a la FFSB (ffsb@iec.cat).
- Termini d’admissió de candidatures: 24 de febrer de 2025, a les 13 hores.
Jurat i valoració
- El Patronat de la Fundació valorarà la qualitat del treball, la temàtica tractada, l’impacte social i l’ús de la llengua catalana.
Resolució
- El jurat resoldrà l’adjudicació del premi durant el mes de març del 2025.
Atorgament del Premi
- El Premi, que consisteix en una peça que reprodueix una escultura del fons d’art de l’Institut d’Estudis Catalans, serà atorgat en l’acte de lliurament de Premis de l’Institut d’Estudis Catalans, a l’entorn del dia de Sant Jordi.
Guanyadors de l’any 2024
- A l’Ajuntament de Barcelona per la seva iniciativa en l’organització dels actes de celebració del Dia Internacional de les Matemàtiques, el 14 de març de 2024 a la ciutat de Barcelona, amb el lema “Barcelona amb les matemàtiques”.
Guanyadors de l’any 2023
- A Laura Farré Rozada, pianista i matemàtica, per la direcció, guió i locució del programa radiofònic “La cinta de Möbius” de Catalunya Música durant les temporades 2021 i 2022. Aquest programa posa de manifest, a partir de converses amb diferents professionals de la música d’arreu i la pròpia argumentació de la presentadora, la connexió entre la música i les matemàtiques en tots els seus formats, tan en la direcció, producció, procés creatiu i composició.
Guanyadors de l’any 2022
- A la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, per l’ús de la tecnologia, i en especial de la geometria i de les eines matemàtiques que han fet possible la construcció i col·locació de l’estel de la torre de la Mare de Déu.
Guanyadors de l’any 2021
- Clara Prats Soler, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya, per contribuir a fer visibles les matemàtiques com a eina de resposta fonamental per al repte social que ha significat aquesta època de pandèmia. Els seus models i les tècniques estadístiques emprades han servit per a entendre millor el comportament de la COVID-19 i per a assessorar la Comissió Europea en relació amb l’anàlisi diària amb prediccions a curt termini de la pandèmia per tal de poder-hi fer front.
- Àlex Arenas, investigador del grup ALEPHSYS de la Universitat Rovira i Virgili, per contribuir a fer visibles les matemàtiques com a eina de resposta fonamental per al repte social que ha significat aquesta època de pandèmia, així com per la seva capacitat d’adaptació de models matemàtics basats en la mobilitat de les poblacions i que estudien la propagació d’epidèmies com la COVID-19 (incloent-hi les dades epidemiològiques obtingudes fins al moment i preveient també la influència d’aquells individus asimptomàtics que poden provocar nous contagis).
Guanyador de l’any 2020
- Antoni Gomà i Nasarre, per la dedicació durant 25 anys a l’organització de les proves Cangur des de la Societat Catalana de Matemàtiques.
Guanyador de l’any 2019
- Albert Alemany per l’adaptació i la direcció de l’obra teatral El misteri de Fermat.
Guanyadora de l’any 2018
- Maya Castañer per la Secció “Els talents de Barcelona” dedicada a les matemàtiques durant l’any 2017 del programa “La tarda de Barcelona” de BTV Ràdio.
Guanyadora de l’any 2017
- Esther Vera, directora del diari Ara, pel número especial dedicat a les matemàtiques el dia 10 de juliol de 2016: editorial, dossier i exercicis de matemàtiques en les diferents seccions.
Guanyadors de l’any 2016
- Mayte Rius per l’article «Matemàtics pertot arreu», publicat a Tendències de La Vanguardia del 20 de maig de 2015. En el qual exposa documentadament la versatilitat dels graduats en matemàtiques, que dominen els instruments que es fan servir en qualsevol àrea del coneixement, com per exemple la banca, la informàtica, la biomedicina, la logística o la genòmica.
- A l’Associació de Barcelona per a l’Ensenyament i l’Aprenentatge de les Matemàtiques (ABEAM) per la sèrie de Concursos de Fotografia Matemàtica, que organitzen des de l’any 2000, com una eina per interessar els alumnes a aprofundir en les matemàtiques i saber-les relacionar amb altres aspectes de la vida quotidiana.
Guanyador de l’any 2015
- Jordi Batllori Àguila per la secció «Joc mental», emesa a Barcelona FM de BTV, per l’interès a presentar, d’una manera planera i amena, els jocs matemàtics que fomenten el càlcul mental, i també per les altres activitats de divulgació de les possibilitats educatives del joc i de foment de les habilitats cognitives.
Guanyador de l’any 2014
- Associació per a promoure i crear el Museu de Matemàtiques a Catalunya, per la creació de l’espai expositiu permanent «Experiències matemàtiques» al Palau Mercader de Cornellà, i per les altres activitats de divulgació de les matemàtiques realitzades el darrer any.
Guanyadors de l’any 2013
- Alfons Petit pel reportatge «Cervell privilegiat», publicat al Dominical del Diari de Girona del 17 de febrer de 2013.
- Mònica López Ferrado pels articles dedicats a la difusió de les matemàtiques publicats al Diari Ara:
– «Una mirada matemàtica sobre la ciutat» Diari Ara, 22 de març de 2012.
– «Matemàtiques per a dits petits i ments genials» Diari Ara, 23 de juny de 2012.
– Entrevista al professor Carles Simó, Diari Ara, 17 de març de 2013.
Guanyador de l’any 2012
- Josep Corbella Domènech, per la sèrie d’articles de difusió «El cervell matemàtic». Aquesta sèrie d’articles s’ha publicat a les pàgines de «Viure a l’estiu» de La Vanguardia, durant quaranta-dos dies, des del 24 de juliol fins al 4 de setembre de 2011, amb un problema de les proves Cangur, i l’endemà es publicava la solució al problema.
Guanyador de l’any 2011
- El capítol La revolució de l’astronomia, del programa En guàrdia, dirigit pel Sr. Enric Calpena, emès per Catalunya Ràdio.
Guanyador de l’any 2010
- El reportatge Un lenguaje llamado matemáticas, de la Secció Opinión – Temas de Debate, dirigida pel Sr. Pau Baquero, publicat a La Vanguardia.
Guanyador de l’any 2009
- El capítol El sistema mètric, del programa Quèquicom, de Televisió de Catalunya dirigit pel Sr. Jaume Vilalta.